Friday 11 April 2008

ΑΚΕΡΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ


Πέθανε κοντά στις κόρες και τη σύζυγο του στο Σόμερσετ της δυτικής Αγγλίας. Πέθανε μάλλον κουρασμένος. Στα πενήντα του χρόνια είχε δώσει πολλή ενέργεια στον κόσμο. Η κόπωσή του ήταν κατάληξη μιας ολοκληρωτικής ψυχικής προσφοράς. Ο Τζο Στράμερ ήταν ψευδώνυμο του John Graham Mellor. Γεννήθηκε στην Άγκυρα της Τουρκίας. Υπήρξε τραγουδιστής των Clash. Οι Clash ήταν ένα από τα πιο πολιτικοποιημένα συγκροτήματα στην punk μουσική. Η στάση τους ήταν πιο συνειδητή από αυτή των Sex Pistols. Ο Τζο Στράμερ απαρνήθηκε τις ανέσεις της μεγαλοαστικής ζωής (ο πατέρας του ήταν διπλωμάτης και η οικογένεια οικονομικά ευκατάστατη ) και προτίμησε να βγάζει με κόπο το μεροκάματό του. Έγινε ένα με τους καταληψίες στέγης , με τους οικονομικούς μετανάστες και με τους ανέργους. Τραγούδησε τα βιώματα τους και βοήθησε, όσο μπορούσε, για την βελτίωση της ζωής τους.

«Μπορείτε να μας τσακίσετε

μπορείτε να μας χτυπήσετε

αλλά θα δώσετε λόγο γι’ αυτό

Ω, τα όπλα του Μπρίξτον»

(London Calling-1979)


Thursday 10 April 2008

ΝΟ FUTURE


Η δευτερογενής βία έρχεται πάντα ως απάντηση στην πρωτογενή βία. Ο πολιτισμός μας αποτυγχάνει επειδή δεν μπορεί να απαντήσει στην πρωτογενή βία με δημιουργία. Συνήθως, οι απαντήσεις του κόσμου είναι συμπεριφορές καταστροφής και αυτοκαταστροφής. Οι χαρακτηρισμοί και οι κρίσεις γίνονται πάνω σε αυτές τις συμπεριφορές και πάντα από την μεριά της εξουσίας που λατρεύει να ηθικολογεί και να υποκρίνεται! Η πρωτογενής βία ασκείται από αυτήν. Η εξουσία αποτελεί την μήτρα όλων των μελλοντικών βίαιων συμπεριφορών. Η βία της είναι συγκαλυμμένη και ο κόσμος διαλέγει να κρίνει τα επιφαινόμενα χωρίς να αναζητά τις αιτίες. Αυτές είναι καλά καμουφλαρισμένες και αθέατες.



Τα νέα παιδιά στην Βρετανία, τέλη της δεκαετίας του 1970, ένιωθαν για τα καλά την βία της ηλίθιας εξουσίας. Από την μία η Βασίλισσα, τα αιώνια ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, τα άλογα και οι γαλαζοαίματοι φελλοί. Από την άλλη η φτώχεια και η ανέχεια. Το Λονδίνο είναι « ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης» θα πουν οι Sex Pistols. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι σκουπίδια και οι απεργίες παραλύουν την χώρα. Οι συμπλοκές με την αστυνομία είναι συχνές και ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός συνεχίζει τις βομβιστικές επιθέσεις του. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα κατάρρευσης οι Sex Pistols δίνουν τον τίτλο του άλμπουμ που έγινε σύμβολο της punk μουσικής.Έκτοτε, θα τους μιμηθούν πολλοί...